Waar moet ik op letten wanneer ik een drager wil aankopen?
Er zijn erg veel dragers op de markt, zowel erg goede als minder ergonomische modellen. Wat je ook kiest, zorg dat aan volgende vuistregels is voldaan:
•    De doek moet voldoende strak worden aangespannen. Het ruggetje van de baby moet rond zijn. Het nekje moet voldoende ondersteunt zijn.
    Het kindje moet van knieholte tot knieholte ondersteund worden in een spreid-hurkhouding/kikkerhouding (dwz knieën hoger dan de heupen).
    De drager moet het gewicht evenredig verdelen over het lichaam van de dragende.

Je doek kan bij aankoop (zeker als hij nieuw is) nogal stug zijn...ZACHT MAKEN kan op verschillende manieren:
• Vingerhaken: door de wrijving die ontstaat bij het haken en weer lostrekken (vooral bij het lostrekken eigenlijk) wordt de doek zachter. Hoe je dit kan doen zie je hier.
• Doekdonut: zelfde als vingerhaken, het duurt langer, maar werk nog sneller! Hoe je dat voor elkaar krijgt vind je hier.
• Er op zitten in de zetel of er op slapen (leg hem eventueel onder je matrasovertrek) geven ook veel wrijving en maken je doek dus sneller zacht.
• De kinderen kunnen er mee spelen.

Hoe moet ik mijn kindje aankleden?
Tot 4 maanden kan je onderstaande tabel als richtlijn gebruiken. Let uiteraard wel steeds op de specifieke noden van je eigen baby, elk kindje is anders! De handen en voetjes van kleine babies zijn geen goede maatstaf om hun lichaamstemperatuur op af te lezen. Achterin de nek is een betere plek.
Rond 0°C: gewone kleertjes + warm pakje + alles wat uit de doek steekt warm aankleden
Rond 5°C: gewone kleertjes + jas + muts
Rond 10°C: gewone kleertjes + zomerjas + muts
Rond 15°C: warm aankleden met normale kleertjes
Rond 20°C: luchtige kleertjes
Rond 25°C: alleen rompertje
Rond 30°C of meer: niet meer in de draagdoek
Wanneer je je baby onder je eigen jas draagt, zorg er dan voor dat het hoofdje vrij is en niet mee onder de jas zit. In dit geval vervalt dan ook het jasje in bovenstaande tabel. Er zijn ook erg handige draagjassen op de markt zodat ook met rugdragen jij en je kindje lekker warm blijven. Iemand die handig is kan deze ook makkelijk zelf maken, onder andere hier en hier kan je patronen vinden.

Wetenschappelijke artikelen over dragen, borstvoeden en hechting:
Ergobaby research: Een blog vol met artikelen, voornamelijk geschreven door Henrik Norholt.
IDHI Educational Statement: Dragers en (auto)zitjes onder de loep genomen door het Instituut voor Heupdysplasie.
Interressant artikel over ergonomisch dragen versus niet ergonomische draagzakken. – basvanderveen.nl – Bascinaties – babybjörn misleidt en medici kijken toe 1/4
Wanneer je nog iets anders zoekt maar niet kan vinden, of nog een vraag hebt, aarzel dan niet te mailen. Ik help je met plezier verder!

Go to top